10 november 2023

3 min

Varför ska man stå i bostadskö och hur funkar det?

Genom att gå med i olika bostadsköer ökar chanserna att få tillgång till en bostad. Många ställer sig i kö från att de fyller 16, men det är också vanligt att föräldrar ställer sina barn i bostadskö ännu tidigare. Att stå i bostadskö innebär många fördelar, men hur fungerar det? Det ska vi reda ut.

Lo Iverus

Head of Growth

Bostadsköer
dibz
Digitalisering

Det finns hundratals bostadsköer i Sverige till olika hyresrättsföreningar och fastighetsägare som erbjuder seriös bostadsuthyrning med förstahandskontrakt till hyresrätter. Fördelen med dessa kontrakt är att det är som att bo i sin egen bostad, men hyran betalas direkt till ägaren. Det finns även andra typer av hyreskontrakt i Sverige, men där är möjligheterna för hyresgästen oftast väldigt begränsade i jämförelse med ett förstahandskontrakt. Därför är det ett bra och säkert val att vända sig till bostadsköer som förmedlar förstahandskontrakt på hyresrätter. Ett förstahandskontrakt är också bra ur ekonomisk synpunkt – hyrorna är ofta lägre än om du hyr i andra hand där ockerhyror kan förekomma. Att hyra lägenhet är också en bra lösning om du inte kan eller vill lägga stora summor på en bostadsrätt.

Hur gör man för att ställa sig i bostadskö?

Oavsett var eller hur man bor så kan man ställa sig i bostadskö. En del tror att det inte går att stå i bostadskö om man till exempel redan äger en bostadsrätt eller har ett hyreskontrakt, men det stämmer inte. Till exempel kan en ägare av en bostadsrätt i Lund ställa sig i bostadskö för ett förstahandskontrakt i Stockholm.

Det finns bostadsköer till fler typer av bostadsalternativ så som lägenheter, studentboenden och seniorboenden. Bostadsköer finns över hela Sverige, men vissa kan vara svåra att hitta och alla köer har olika system. När man väl har hittat de köer som man vill gå med i så krävs registreringar via olika hemsidor. Till exempel finns det i Stockholms län ungefär 30 stycken olika bostadsköer och i Västra Götaland hittar man runt 25 stycken.

Verkar det krångligt? Om man väljer att sköta registreringen på egen hand så kan det vara både jobbigt och tidskrävande. Det ska det inte behöva vara. Dibz är en tjänst som utvecklades för att det ska vara enkelt och smidigt att stå med och samla poäng i de svenska bostadsköerna. På dibz.se finns över 100 svenska bostadsköer samlade på samma ställe. För att använda tjänsten behöver man vara minst 16 år gammal. Allt man behöver göra är att registrera sig och sedan välja vilka områden som är intressanta, sedan sköter dibz registreringen för alla köer man vill att gå med i. De flesta bostadsköer är gratis att stå med i medan andra kostar pengar, till exempel kostar det 200 kr per år att gå med i Bostadsförmedlingen.

En del bostadsköer kräver att man loggar in till exempel var tredje eller var sjätte månad för att behålla sin plats i kön. Det är inget man behöver tänka på när man går med i bostadsköerna via dibz – allt sköts automatiskt så att det inte finns någon risk att gå miste om en köplats. Med dibz är alla bostadsköer samlade på ett ställe och man samlar köpoäng utan att behöva lyfta ett finger.

Hur får man ett förstahandskontrakt?

Att stå i bostadskö är ett bra sätt att planera för framtiden, eftersom en del köer i populära områden kan vara långa – vissa uppemot flera år. I andra bostadsköer går det mycket snabbare att få erbjudande om förstahandskontrakt. Generellt tar det längre tid i storstadsregionerna, medan mindre kommuner ofta har mycket kortare väntetider. Ett tips för att öka chanserna till ett förstahandskontrakt är att ställa sig i flera köer, och att inte begränsa sig till bara en stad eller kommun. Du bör heller inte vänta för länge med att ställa dig i bostadskö, eftersom du börjar samla ködagar direkt efter registrering.

När man väl fått ett erbjudande gäller det att vara aktiv att tacka ja eller nej innan svarstiden är slut, annars kan man förlora sin köplats och erbjudandet går vidare till nästa person i kön.

Lycka till med bostadsköandet!

Gå med i 200+ bostadsköer idag

En månad gratis, därefter

35kr per månad

dibz köer

18 mars 2024

7 min.

Navigera på Bostadsmarknaden i Sverige: En Guide för Alla

Richard Valleryd

Operationell chef

11 mars 2024

7 min.

Studentköer: Din Väg till Studentbostad i Sverige

Richard Valleryd

Operationell chef

04 mars 2024

10 min.

Navigera i Stockholms Förstahandskontrakt och Bostadsköer: En Guide till Din Drömboende

Richard Valleryd

Operationell chef

Med stöd av:

SSEBL
Kontakt
  • OptiQueue Nordics AB
  • Drottninggatan 78
  • 111 36 Stockholm
  • Org. nr. 559286–3251
  • hello@dibz.se

All rights reserved. © OptiQueue Nordics AB