10 november 2023

3 min

Våra bästa tips för att snabbare få ett förstahandskontrakt i Stockholm

Att hitta boende i Stockholm kan vara svårt. Utvägen blir ofta dyra och osäkra andrahandslösningar för att snabbt hitta en bostad, men risken är att man efter flera år fortfarande flyttar runt på korttidskontrakt och betalar ockerhyror. Här är sex tips för att snabbare lyckas få ett bra kontrakt.

Lo Iverus

Head of Growth

Bostadsköer
dibz
Stockholm

1. Ställ dig i flera olika bostadsköer

Många känner till Bostadsförmedlingen, men faktum är att det finns över 30 andra bostadsköer i Stockholm. De flesta av dessa är gratis, men kan vara svåra att hitta om man inte vet var eller hur man ska leta. Många kräver också regelbundet underhåll från användaren, till exempel att man loggar in var tredje till sjätte månad för att inte förlora sin plats i kön. År 2021 lanserades tjänsten dibz som hittar och ställer användare i bostadsköer på några klick och som sedan sköter underhållet i kön åt användaren - ett smidigt sätt att öka chanserna att hitta en bostad snabbare.

2. Vidga dina vyer

Det är alltid störst tryck på lägenheter i innerstaden så ett bra tips är att söka sig utanför city där kötiderna generellt är kortare. Ju fler områden du kan tänka dig att bo i, desto större möjlighet har du att snabbt hitta en bostad. Använd dig av din navigeringsapp i mobilen eller SL:s reseplanerare för att se hur lång tid det tar att ta sig runt i staden - ofta går det snabbare än man tror.

3. Upptäck nya stadsdelar

Stockholm är en stad som blir större och större. Nya stadsdelar växer fram medan gamla stadsdelar förändras. Begränsa dig inte till de delar du känner dig mest bekväm i, utan ta en tur runt i staden och utforska delar du ännu inte upptäckt.

4. Kolla om du kan få gå före i kön

Är du till exempel student så finns det speciella studentbostadsköer som ofta går snabbare än vanliga köer. Det kan också vara så att du av andra anledningar har rätt att gå före i kön, till exempel om du har sociala eller medicinska skäl. Detta kan du ansöka om direkt hos fastighetsägaren eller hyresrättsföreningen när du ställt dig i bostadskö via dibz.

5. Se till att ange rätt uppgifter

Ibland kan det som borde vara enkelt bli ett hinder, så glöm inte att se till att du har angett rätt uppgifter när du registrerar dig. En fördel när du samlar dina bostadsköer hos dibz är att du bara behöver fylla i dina uppgifter på ett ställe, sedan ser dibz till att du registreras med korrekta uppgifter i de köer du vill med ett knapptryck

6. Missa aldrig ett erbjudande

I en del köer går det väldigt snabbt - så håll utkik i inkorgen. När du får ett erbjudande om en hyresrätt så är det viktigt att du återkopplar innan svarstiden har gått ut för att inte gå miste om möjligheten.

PS: Stockholm är en fantastisk stad, men den är inte för alla. Glöm inte att det finns hundratals andra bostadsköer över hela Sverige!

Gå med i 200+ bostadsköer idag

En månad gratis, därefter

35kr per månad

dibz köer

18 mars 2024

7 min.

Navigera på Bostadsmarknaden i Sverige: En Guide för Alla

Richard Valleryd

Operationell chef

11 mars 2024

7 min.

Studentköer: Din Väg till Studentbostad i Sverige

Richard Valleryd

Operationell chef

04 mars 2024

10 min.

Navigera i Stockholms Förstahandskontrakt och Bostadsköer: En Guide till Din Drömboende

Richard Valleryd

Operationell chef

Med stöd av:

SSEBL
Kontakt
  • OptiQueue Nordics AB
  • Drottninggatan 78
  • 111 36 Stockholm
  • Org. nr. 559286–3251
  • hello@dibz.se

All rights reserved. © OptiQueue Nordics AB