🐣 Påskäggsjakten är igång! Hitta gömda ägg och upptäck exklusiva erbjudanden! 🥚

10 november 2023

5 min

Få förstahandskontrakt: Den ultimata guiden

Vi tipsar om sex olika vägar till ett förstahandskontrakt - Följ dessa steg för att maximera dina chanser till passande hyreslägnhet. Den som systematiskt bostadsköar, ansöker, nätverkar och håller ögonen öppna har goda chanser att till slut lägga väntarna på ett bra förstahandskontrakt.

Lovisa Qvarner

VD

Stockholm
Förstahandskontrakt
Guide

Vad är en förstahandslägenhet?

Det innebär att du hyr bostaden direkt från ägaren av fastigheten till skillnad från att hyra av en person som i sin tur hyr lägenheten. Det senare fallet kallas att hyra i andra hand.

Att hyra i första hand innebär en rad fördelar: Förstahandskontrakt har ofta betydligt lägre hyra än andrahandskontrakt och vanligtvis får du hyra boendet tillsvidare, alltså utan ett utflyttningsdatum. Du får även ofta besittningsrätt från första dagen på kontraktet medan det är mer riskfyllt med andra hand. Besittningsrätt innebär att du har rätt att bo kvar i lägenheten även om hyresvärden vill att du flyttar ut, detta gäller under vissa förutsättningar, såsom att du betalar hyran.

Hur får man ett förstahandskontrakt?

Det finns många vägar till förstahandskontrakt, trots det är det ofta en lång och tidskrävande process. I storstäderna råder det större bostadsbrist och det är betydligt svårare att få tag på ett kontrakt. Att hitta bostad i Stockholm är speciellt utmanande.

Stå i bostadskö

Det finns hundratals bostadsköer i Sverige, både för privata och kommunala hyresvärdar. Bostadsköernas längd varierar kraftigt beroende på hur välkända de är, vart i landet de ligger och vilka lägenheter du väljer att söka. Ibland räcker det med några månader i bostadskö men det kan ofta ta flera år innan du får en lägenhet som passar dig.

Att få tag på ett förstahandskontrakt i Stockholms innerstad tar idag upp mot 20 år genom kommunens egen kö, Stockholms bostadsförmedling, som kostar 200 kr per år att stå i. Många privata köer är kortare, speciellt om du kan söka student- eller ungdomsboende, då kan du få tag på en lägenhet efter bara några månader. Dessa köer är oftast gratis att stå i men kräver att du loggar in i varje kö regelbundet för att behålla köplatsen.

Det är smart att stå i så många köer som möjligt, det ökar chansen att få en lägenhet inom rimlig tid. Det ger dig även möjlighet att kontinuerligt kunna flytta till ett nytt boende som passar in i ditt livsstadie. Om du har samlat nog med köpoäng i flera olika köer kan du alltid få en bostad som passar dig.

dibz.se hjälper dig att hitta och gå med i 100 olika bostadsköer, och gör så att du har en säker plats i varje kö utan att du behöver tänka på regelbundna inlogg. För 35kr per månad får du tillgång till smidig registrering i Sveriges bostadsköer, samt automatiska inlogg och en bra översikt av alla dina bostadskö-konton.

Anmäla intresse

Det finns två typer av intresseanmälningar:

  1. Där du anmäler intresse för individuella lediga lägenheter som annonseras på hyresvärdens hemsida eller en annan plattform. Detta kan du göra på exempelvis HomeQ och Wåhlins fastigheter.

  2. Där du i förväg anmäler ditt intresse för att hyra bostad av hyresvärden, som i sin tur sedan rekommenderar bostäder som passar din profil. Du får sedan ansöka om att få den specifika lägenheten. Exempelvis Botrygg och Magnussons fastigheter arbetar så.

    Efter en intresseanmälan utvärderar hyresvärden din profil och väljer ut ett antal personer som får komma på visning av lägenheten, sedan väljer hyresvärden vem som får hyra bostaden.

    Kvinna som skriver på en box vid ett fönster

Kontakta privata hyresvärdar

Vissa mindre hyresvärdar har ingen offentlig förmedling utan låter bekanta hyra lägenheterna. Även vissa större fastighetsvärdar kan hyra ut vid sidan av kön när det handlar om korttidskontrakt eller andra speciella omständigheter.

Därför kan man få tag på ett kontrakt genom att ringa, maila och posta sin intresseanmälan direkt till uthyraren. Här gäller det att presentera sig som en bra hyresgäst och hålla tummarna att hyresvärden fastnar för din ansökan.

Man kan hitta listor av privata hyresvärdar gratis hos sidor som Hyresvärdslistan eller Ledigalägenheter.

Först till kvarn & lotteri

Vissa fastighetsbolag förmedlar en del av lägenheterna genom ett "först till kvarn-lotteri", här publiceras lediga lägenheter vid en viss tid och ansökande måste anmäla intresse inom någon timme, sedan lottas lägenheten ut bland de som hunnit anmäla intresse. Andra hyresvärdar väljer att ge lägenheten till den allra första personen som anmäler intresse. Exempel på hyresvärdar som har denna typ av förmedling är Byggvesta, Wåhlin och Bostadssnabben hos Stockholms kommunala bostadsförmedling.

Köpa ett kontrakt

Det händer att folk köper och säljer förstahandskontrakt trots att det är både olagligt och riskfyllt. Tidningen Hem & Hyra rapporterar att ett kontrakt för en hyresrätt i Stockholm kan kosta uppemot 1,5 miljoner i Stockholms innerstad (2019) och att upp emot hälften av alla kontrakt som byter händer involverar illegala transaktioner. Det kan vara en hyresvärd som själv säljer kontraktet eller en tidigare innehavaren av kontraktet.

Både köparen och säljaren av kontraktet riskerar fängelse, köparen riskerar även att bli av med kontraktet om transaktionen uppdagas.

Ärva ett kontrakt

Om du har en släkting eller bekant med ett kontrakt så finns det i vissa fall chans att ta över det. Du behöver då vara redo att motivera för hyresvärden varför du borde få ta över kontraktet och presentera dig som en passande hyresgäst. Hyresvärden kan i vissa fall tycka att det är smidigt att slippa leta efter en ny passande hyresgäst.

I vissa fall kan Hyresnämnden bestämma att överlåtelsen trots att hyresvärden nekar den. Då behöver du ofta ha bott i bostaden tidigare, vara nära familj till nuvarande kontraktsinnevaren och ha god ekonomi. Läs mer om att ärva ett kontrakt hos Boupplysningen.

Den som systematiskt ansöker, bostadsköar, nätverkar och håller ögonen öppna har goda chanser att till slut lägga väntarna på ett bra förstahandskontrakt. Vi rekommenderar dig att ställa dig i alla relevanta bostadsköer så snart som möjligt och om bostadsbehovet är akut fortsätta leta på andra håll medan ködagarna tickar in i samtliga köer. För att samla börja köpoäng i Sveriges bostadsköer automatiskt och utan administrativt arbete, skapa ett konto på dibz.se

Gå med i 150+ bostadsköer idag

En månad gratis, därefter

35kr per månad

dibz köer

18 mars 2024

7 min.

Navigera på Bostadsmarknaden i Sverige: En Guide för Alla

Richard Valleryd

Operationell chef

11 mars 2024

7 min.

Studentköer: Din Väg till Studentbostad i Sverige

Richard Valleryd

Operationell chef

04 mars 2024

10 min.

Navigera i Stockholms Förstahandskontrakt och Bostadsköer: En Guide till Din Drömboende

Richard Valleryd

Operationell chef

Med stöd av:

SSEBL
Kontakt
  • OptiQueue Nordics AB
  • Drottninggatan 78
  • 111 36 Stockholm
  • Org. nr. 559286–3251
  • hello@dibz.se

All rights reserved. © OptiQueue Nordics AB

Easter egg